yemek tarifleri

Salı

Sütlü balık çorbası

Kökeninde "chowder"lık var ; süt, deniz ürünü ve sebze (özellikle de patates) bazlı bir çorba -hatta memleketim yemeklerine benzetmek gerekirse, bir nev'i "sütlü balık türlüsü". ABD'nin batı sahillerine ait reçetenin orijinali, yengeç eti ile yapılsa da, somon ve karidesli İskandinav versiyonu da pek lezziz ve de çoook kolay .



Lezzet versin diye tencerede önce 4-5 dilim kadar bacon kavurmak (ve tencereden almak) lazım. Bacon sevmeyenlerdenseniz , 1/2 y.k. tereyağ ile 2 kaşık zeytinyağı karışımına başvurabilirsiniz.
Şimdi , bu yağda, önce küçük küpler halinde doğranmış 1 küçük soğanı hafif öldürmeniz sonrasında ise
* 200 ml tavuk suyu (ya da 1 tavuk suyu tabletini içinde erittiğiniz 200 ml suyu) ,
* 3 orta boy patates
* 2 orta boy havuç
* 6-7 (ayşe) fasulye
* arzu ederseniz 1 avuç mısır tanesi
* karabiberi
tencereye ilave etmeniz gerekmekte (sebzelerin kabuklarının soyulmuş , kaşıklanacak boyutlarda da doğranmış olması idealdir).

Tenceredeki malzeme bir taşım kaynatıldıktan sonra, ateşin kısılması , tencerenin kapağının kapatılması ve 20 dk kadar pişmeye bırakılması lazım (patates ve havuç, dirice pişmiş olana dek) .

Büyük küpler halinde doğradığınız 2 büyük fileto somonu, 200 gr karidesi (Ikea’daki minik pembe karidesler özellikle ideal), 100 ml sütü eklemeniz (arzu ederseniz kavrulmuş bacon’u da ) , 5 dakika daha pişirdikten sonra, 100 ml krema ve damak tadınıza göre tuz ilavesi de yapıp , taze soğan ve/veya dereotu ile servis yapmanız gerekmekte.


Not :
1) y.k. = yemek kaşığı
2) 1/2 y.k. taneli hardal ilavesini de düşünün.
yazanNino at 6.3.07

0 yorumlar:

Yorum Gönder

<< anasayfa