yemek tarifleri

Salı

Balkabağı çorbası işte böyle yapılır...

"Ama balkabağı çorbası böyle yapılmaz ki" buyurmuştum . Asmalımescit'in keyif bucaklarından biri olan mekanın yetkilisi de - yerden göğe kadar haklı olarak - "biz , böyle yapıyoruz !!! " demişti ; nezaketinden, "sana ne !!! " diye eklememişti Allahtan .
Sonrasında ne mi oldu :
1. Diğer çorba çeşitlerine taptığım mekana bir daha gidemedim - utancımdan tabii .
2. Olayın görgü tanığı arkadaşımın diline düştüm - her daim hatırlar ve hatırlatır.
3. Şahsımı , şehrin en iyi "balkabağı çorbası pişireni " ilan ettim . Bu ünvana ortak olmak isteyenler için, işte tarifim :

küpler halinde doğranmış 1 büyük soğan1 y.k. tereyağ ve 2 y.k. zeytin yağında kavrulur .sonrabüyük küpler halinde doğranmış 1/2 kg balkabağı (kabuğu olmadan elbette)vebaharatlar eklenir .

(baharatlar listesi biraz uzun : 1 ç.k. kaşığı tarçın, 1/2 ç.k. köri , 1/2 ç.k. toz kişniş, 1/2 ç.k. karabiber , 1/4 ç.k. toz kakule veya yenibahar)

akabinde1 tavuk bulyonve1 bardak sütve3 bardak su katılır.
ateş yüksek, tencere kapaksız , ilk bir kaç baloncuk yüzeyde belirene dek kaynatılır.ateş kısılır, kapak kapatılır , balkabağı yumuşayana dek pişirilir .
blender'dan geçirdiniz ,zevkinize göre tuz, karabiber ve mutlaka acı biber (hatta damak zevkinize göre belki ilave baharat) eklediniz ,krema ve taze kişniş ile süslediniz ...
balkabağı çorbası işte böyle yapılır !


Not : y.k. = yemek kaşığıç.k. = çay kaşığıbardak = büyük çay bardağı (ajda)




yazanNino at 6.3.07

0 yorumlar:

Yorum Gönder

<< anasayfa